Свобода

Свобода

петък, 14 февруари 2014 г.

Имаме ли нужда от армия и от казарма ?

  Спрямо броя на думите ще ви отнеме не повече от 5 минути да прочетете цялата ми публикация:) 


  
 Здравейте отново скъпи приятели,
пиша по повод поредния опит на разни "здрави" сили за връщане на задължителната наборна служба.

По-надолу ще прочетете мнението ми по въпроса, като ще започна с това дали въобще има смисъл да издържаме армията ни в сегашния й вид.


Имаме ли нужда от армия? 

 Ще започна с това,че бюджетът на военното министерство за 2016-та година е 1 033 089 000 лева. Един милиард лева всяка година. Отделно са планирани военни поръчки за над 2 милиарда лева до 2020-та година.
За мен това са похарчени пари на вятъра. Взети от всички нас и изпарили се във въздуха.
Всъщност не са се изпарили напълно, защото с тези пари се плащат заплатите на близо 40 000 души, които общо взето не допринасят с абсолютно нищо за добруването на нацията.

Ако се замислите съвсем малко може ли да се сетите поне едно нещо, което  Армията да е направила за обществото в последните години? В миналото е имало строителни войски, които са се занимавали със строежа и рехабилитацията на пътища, мостове и други подобни обекти. Отдавна ги няма и по всеобщо мнение единствената останала функция на нашите армейци е да висят по цял ден в поделенията.

Освен, че се налага да се плаща този един милиард годишна издръжка, военните се пенсионират и по-рано от всички останали работещи - нужни са само 27 години военен стаж. Което значи, че ако на 20 станеш войник на 47 вече ще си пенсионер и ще получаваш поне 500 лева пенсия до края на живота си или поне докато пенсионната система не се срине окончателно.

Естествено тези пенсии ще се поемат от останалите работещи. Аз, ти и всички работещи хора в България които познаваш .

Но това не е единственият проблем на нашата армия.
След справка в Wikipedia и pan.bg разбирам, че 99% от машините в БА са отпреди 10-ти Ноември 1989 година. Военната техника, както всичко останало,за последните 25 години определено е напреднала и оръжията с които разполагаме в момента не са нищо повече от купчина старо желязо. 
Модернизацията би ни струвала прекалено скъпо - цената само на един военен хеликоптер е 20 милиона евро, а на една фрегата 60 милиона евро.
Преди време бе и оповестено,че военните искат да купят и три нови фрегати на стойност 360 милиона лева.

За какво точно ще ги използваме тези фрегати ?
Да се пазим от турските рибари или пък да срещнем в пряк двубой руския черноморски флот?

Когато се вземат пари от данъкоплатците е хубаво разходите след това да бъдат обосновани. В много случаи отговорът би бил лесен - за образование, за здравеопазване, за ремонта на някой път или болница.

В сферата на сигурността съм съгласен да се харчат пари за защитата на живота, достойнството и собствеността на граждани като за целта полицията би трябвало да се справя с тази своя задача. Доколкото се справя с тях, бихме могли да обсъдим в някоя следваща статия.

Нека всеки сам за себе си да помисли заслужава ли си толкова много пари да отиват за една остаряла, ненадеждна и ненужна на модерна България структура. С хеликоптери и бойни кораби няма да излезем никога от дупката в която сме паднали, а с образование и развитие на икономиката. Демографската ни криза няма да се реши с оръжие.


Ще дам за пример една от най-развитите държави в Латинска Америка - Коста Рика. Там нямат армия от вече повече от 60 години. Прочетете сами :

Коста Рика е най-богатата държава в Латинска Америка

Коста Рика чества 60 години без армия
Казармено отделение :

Сега на въпроса за казармата.

Излишно е да споменавам,че издръжката на наборниците няма да се поеме от Дедо Боже, а отново от държавния бюджет, който се попълва основно от нашите данъци.

Възстановяването на казармата би си имало своята цена и тя няма да бъде никак малка. Обновление на казармените поделение, изхранване на новобранците, закупуване на екипировка и т.н.

Но няма да пиша за това, а ще обърна внимание на основните твърдения на голяма част от привържениците на казармата.

"Казармата учи на дисциплина,възпитава и в нея се става мъж."


- Въпрос към Вас : Смятате ли че средния българин на възраст над 35 години е дисциплиниран?
- Не!?
Колко жалко - почти 100% от всичките тези българи са били в казармата и както е очевидно за всички нас че не са особено дисциплинирани.

Това да се будиш в 6 всяка сутрин и след това по 16 часа да извършваш физическа дейност на мен лично не ми бе нужно да влизам в казарма за да го изпитам на гърба си.

Работата и личностното желание за развитие възпитават най-добре дисциплината в един човек.

На другото твърдение, че в казармата се ставало мъж, мога да отвърна че чрез потъпкване на човешкото достойнство надали става мъж.
В такива обстооятелства може да се стане мъж ако отидеш на война.
В останалото време се губи година или две в обикаляне по плацовете и пазене на празни складове.

В такива скучна и "идилична" обстановка идват извращенията. Не може да не сте чували поне една история за гаврите с новобранците, някои от които завършили с фатален край, а други оставили "невероятни" спомени за цял живот на пострадалите.

Въобще мисля си че най-ревностните защитници за връщане на казармата са точно онези, които не се чувстват достатъчно мъже и търсят помощни средства за да решат този свой проблем. Други подобни са тези за които казармата би била като хотел - ще ги хранят, ще ги поят, а те ще си опъват краката и ще си правят гаргара с някой друг по цял ден, същински рай...

Имало много хомосексуалисти, защото нямало казарма?
Това твърдение също е доста измамно. Аз единствената връзка която виждам между хомосексуалността и казармата е че прекарването на цяла година в компанията на още 50-60 мъже надали би те направило особено хетеросексуален, даже би било същински рай за определени лица.

За всички останали интелигентни хора казармата би била само една чиста загуба на време в което биха могли да учат, да работят, да се развиват и да придобиват така желаните от обществото личностни качества като дисциплина и мъжество. Защото когато се учиш да направляваш живота си, тогава израстваш, а не когато чистиш с четка пода на тоалетните в някое забравено от Бога поделение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар