Свобода

Свобода

понеделник, 26 май 2014 г.

За изборите и шопската салата.
  Здравейте приятели !

Както добре знаете минаха поредните избори за нашата мила татковина.
Вчера трябваше да отидем до урните и да пуснем по една бюлетина ( или пък да не пуснем ) за партията любима. Социалните медии кънтяха от превъзбудени послания да излезем и да гласуваме, като и аз самия написах едно такова с надеждата поне един от моите фейсбук другари да вземе да се разходи до урните и да пусне листа хартия във вълшебната кутия.Самия аз във вчерашния ден реших да се разходя до Хага за да гласувам, като това ми отне 4 часа с влака в двете посоки и 25 евра за билети и храна.


Българското посолство в Хага


Защо не си останах вкъщи цял ден, а реших да убия половината си ден по влаковете?  Защото смятам, че гласуването е едно от изключителните ни права като граждани и пряка възможност да определяме курса на Европа и България. Това, разбира се, не прави гласуването заради самото гласуване нещо хубаво. Когато гласуваш просто ей така, шансът да пуснеш бюлетина за кофти партия е доста голям.

  Всичко различно от осъзнатия избор е вредно. А именно осъзнатия избор прави разликата между отговорните хора и всички останали, затова и не съдя прекалено сурово някои от хората които вчера избраха да не гласуват - техните обосновани мотиви и гражданските им активности са много по-полезни от пускането на една бюлетина с някакъв номер.

Пиша за онези другите, тапетите, за които "тва не е важно", "няя смисъл" , "избори ли? Кво речи?" .

Да не се интересуваш от политика и от изхода на изборите е престъпно глупаво.
Политическата система в момента е така устроена, че държавата взема от нас и преразпределя огромен процент от изкараните от нас пари.
Ще ви го покажа и нагледно :

   Да речем Иван взема 1000 лева. От тях ще получи 784 лева, а за държавата под формата на ДОД и различни осигурителни вноски ще останат 216 лева ( 21,6 % от общата сума ).
Иван живее с приятелката си и много често той пазарува храната за двамата - 400 лева. От тези 400 лева, двадесет процента отиват за ДДС - 80 лева. От останалите 320 лева да приемем,че печалбата на магазините в които Иван е пазарувал е 30%, след като се обложат с 10% плосък данък още 10 лева ще отидат директно при държавата. Иван също има и кола и когато зарежда бензин той плаща 45% за самия бензин + печалба за бензиностанцията, останалите 55% отиват за ддс и за акцизи. Всеки месец зарежда гориво за 150 лева --> още 83 лева отиват за държавата. Купува си и дрехи за 100 лева --> още 25 лева ( ддс + дод ) отиват за държавата.

От своите 1000 лева, Иван успяха да се добере първоначално до 784, като от тях похарчва 650 за храна,гориво и дрехи. С останалите 134 си плаща жилищните консумативи.
От изработените с много труд 1000 лева, Иван оставя в края на месеца , под една или друга форма, 414 лева от своята заплата.

Това са 41,4% от заплатата на клетия Иван, които отиват да бъдат похарчени от държавните чиновници, я за "социални" помощи на още по-клетите роми, я за супер скъп инфраструктурен проект, на цени каквито и в най-развитите държави не строят, за страхотната ни полиция,която разкрива едва 15% от всички обири, я за някоя друга безполезна и обирджийска щуротия. Естествено, Иван има и други разходи за които не ми се мисли откъде ще намери пари,но при всички случаи част от похарчените от него пари в крайна сметка ще се озоват в държавната каса.

  Да не те е еня как биват харчени тези пари, като често Европа ни дава тон за какво да ги харчим, граничи с пълната глупост и безхаберие.

На първо място трябва да си поставим въпроса защо въобще позволяваме на политиците да вземат такъв голям процент от нашите пари и наистина ли ние сами не можем да се оправим по-добре с тяхното харчене?

Не вярвате ли, скъпи приятели, че вие най-добре бихте могли да решите за какво да похарчите тези 415 лева които държавата взема от вашата заплата?
Вярвате ли,че социалните услуги които държавата предоставя на своите граждани, всъщност не утежняват тяхното положение и ако хората си помагаха и саморегулираха щяхме да живеем всички по-добре?

 Аз вярвам, че колкото по-малко държавата се меси в икономиката и живота ни, толкова по-добре бихме живели. Повечето хора по природа са добри и се справят много по-добре от държавните структури, когато иде реч да се помогне на някой закъсал сънародник.
Убеден съм,че днешния свят се нуждае от по-малко чиновници и от повече отговорни и мислещи за себе си и за своите събратя хора.


Това и е една от причините да отида да гласувам, аз не просто гласувам защото така трябва, а защото единствения доказан път към прогреса и добруването на народите е ... свободата.
Тя не идва даром и трябва да се борим за нея постоянно, като гласуването за партия която би грабила по-малко от нас е стъпка във вярната посока.
Друго важно нещо е че шопската салата триумфира на евроизборите за най-готина манджа в Европа ! Малко преди европейските избори Европейският парламент стартира класация на националните ястия на страницата си във "Фейсбук".

Българската гозба спечели състезанието, след като за нея са гласували 19 200 души. Далеч зад нея на второ място се нарежда литовската студена супа от цвекло с 5700 харесвания.

Рупайте гордо шопска салата при всеки един убоден момент :)

За финал съм Ви избрал няколко хубави снимки, направени от мен в Хага :

На плажа в Хага
                                             

Найс,а? :D
Български ресторант в центъра на Хага :)


Downtown Den Haag 

Няма коментари:

Публикуване на коментар