Свобода

Свобода

сряда, 28 май 2014 г.

Срещата ми с Едуард ФрийманДнес гост лектор в лекцията ни по "Leadership in organisations" бе R. Edward Freeman . Имах шанса да си поговоря с един от големите  в областта на бизнес етиката / мениджмънта , известен със своята "stakeholder theory". Темата на лекцията бе за отговорностите и ценностите на бизнеса и хората. Зададох му доста въпроси, но ето този към днешния ден е особено актуален. Възпроизвеждам разговора тук по памет,почти едно към едно с това което му казах и това което той ми отговори :

- Аз идвам от страна в която има огромна криза на отговорността. България 45 години бе управлявана социалистически, много хора са свикнали някой друг да се грижи за тях, в нашия случай това е било комунистическата партия, която е взела майчинската функция за цялото общество. Днес в България има много хора, които са напълно безотговорни и не уважават чуждата/държавната собственост и се надяват някой да поеме грижата за тях. Какво трябва да направим за да се променят нещата?

- Трябва да минат поколение или две за да се сменят вижданията на хората. Наблюдавам този начин на мислене във всички държави от "Източния блок", много хора от тези страни, дори и днес като чуят думата "капитализъм" в главата им изникват негативни асоциации. Не мислят за предприемачество и просперитет.

- Добре, но ние може да изчезнем напълно като народ за тези 2-3 поколения. Което ще бъде много жалко, имаме интересна култура и не мисля,че заслужаваме такава съдба. 2 милиона българи вече избягаха от България, а много от тези които са останали са много бедни. Какво трябва да направим за да променим нещата по-бързо?

- Трябва ви правителство, което да подпомага предприемачите, като премахва пречките пред тях. Единствено предприемачите могат да създадат повече стойност в обществото и така неравенството и бедността да бъдат преборени. Когато се покачи общото благоденствие ще отпадне нуждата правителството да преразпределя такава голяма част от парите ни. Според мен правителството трябва да заеме ролята на "facilitator" ( да улеснява работата на бизнеса/хората), а не на играч или арбитър на пазара.

                             

Казах му,че това е доста либертариански подход и той ми отговори, че се смята за такъв, макар че много от либертарианците в САЩ да не го харесват точно заради неговия "stakeholder approach". Стана въпрос за известния ( поне на някои :Д ) Friedman vs Freeman debate. Видео по въпроса : https://www.youtube.com/watch?v=_sNKIEzYM7M . Като ми обясни, че той реално не вижда никакво противоречие между shareholder theory и stakeholder theory. Чрез stakeholder theory се обезпечава бъдещето на компания и добруването и на останалите членове на обществото засегнати от работата на компанията, като никъде не става въпрос за ограничаване на печалбите,а просто за отговорно поведение.

Попитах го какво смята за събитията в Украйна и дали одобрява позицията на Рон Пол ( известен американски либертарианец и бивш сенатор от Тексас ), който се обяви срещу санкциите наложени на Русия. Каза ми че за либертарианците принципа на неагресия е много важен, но когато някой осъществява агресия на него трябва да му се отвърне подобаващо, в противен случай това един ден би било фатално за либертарианската държава. Каза че и по подобна причина хората не харесват особено Обама, защото не е проявил твърдост с Ашар Басад и с Путин и не е нахлул в Сирия и Украйна. Но според него това било много по-добре, американците вече им било писнало от тези войни. Ирак и Афганистан ги определи като загуби.

Казах му, че въпреки тяхното ненахлуване САЩ все още има своите 300+ военни бази по цял свят, цялата военна машина поглъщаща 600 милиарда долара годишно, които ако биха били дадени за здравеопазване, биха стигнали не само за САЩ, ами за целия свят най-вероятно. Попитах го дали вижда такава тенденция в САЩ, да се спре с тези харчове. Отговори ми, че не вижда такава тенденция. В САЩ десните се престрували на либертарианци и на хора ценящи свободата, но всъщност просто използвали парите на данъкоплатците по друг начин и за тях военната машина била много добър уред за запазване на американското влияние по света.

Казах му,че така нещата изглеждат доста песимистично. В Русия имаме една тоталитарна държава, опитваща се да възкреси един пропаднал съюз, имаме китайските комунистически капиталисти, имаме и неадекватния европейския съюз. Попитах го дали няма поне една държава, която да се развива правилно. Той ми отговори, че такава държава няма.
Но по цял свят имало много хора, които вземали живота си в собствените си ръце, изграждали бизнес предприятия които са отговорни към околната среда и останалите хора и това била супер оптимистично. Промяната във виждането, че бизнеса е само да се правят пари била навсякъде по света и това щяло да доведе до огромни промени в бъдещето.

Обсъдихме и личната отговорност за хората, които ядат в МакДоналдс ( по-рано в лекцията бе станало въпрос,че храните им те правят дебел ), като го попитах хората които отиват в МакДоналдс знаят,че храната там е гадна, не трябва ли те самите първо да са отговорни към себе си? Същото е с хората които пият алкохол и пушат, те са наясно че това нещо им носи вреда. Той ми отговори, че големи компании като МакДоналдс биват принуждавани от своите потребители да предлагат по-добра храна и вече могло човек да яде в МакДоналдс нетолкова вредна храна. Нямало начин просто да не бъдат подложени на натиск от обществото,че продават такава храна и тяхната реакция да намалят калоричността й и да предлагат нови "зелени" продукти бил добър пример за неговия "stakeholder approach".Може да видите още за Ед Фрийман тук : 

Личната му страница : http://redwardfreeman.com/
Какво е "The stakeholder theory" : https://www.youtube.com/watch?v=bIRUaLcvPe8
Ед Фрийман в TEDx : https://www.youtube.com/watch?v=7dugfwJthBY

Няма коментари:

Публикуване на коментар